poarta Primaria nou mwster popular hora vasile goncear

PROIECT – Novateca „sparge ghiața” la Călărași

Untitled-5Printrun proiect organizat in Republica Moldova biblioteca publica Hoginesti  a  cistigat Programul Novateca care este realizat gratie sprijinului oferit de Fundatia Bill si Melinda Gates in cooperare cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internationala

ce este Novateca?

Novateca este un program cu o durata de cinci ani care are  scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova in institutii comunitare vibrante.Cu indrumarea bibliotecarilor instruiti si cu sustinerea partenerilor comunitari,cetatenii se vor bucura de acces gratuity la tehnologii modern precum si de servicii inovatoare de biblioteca proprii nevoilor actuale de informare.

Novateca: Bibliotecari-formatori

Untitled-4Surpriza zilei de ieri în cadrul întrunirii bibliotecarilor din raionul Călărași a fost prestația bibliotecarelor Scurtu Elena (s. Dereneu), Ceban Mariana (s. Sadova), Botnari Veronica (s. Hoginești), participante la training-ul organizat de Novateca la Ungheni, întitulat „Servicii noi de bibliotecă”.

Colegele mele și-au încercat norocul în postura de formatori și au făcut-o destul de bine pentru început, străduind în teoria serviciilor noi de bibliotecă, operând cu termeni specifici profesuinii (ex.: cititor activ, pasiv, utilizator, client, grup țintă etc.)

Și pentru că serviciile noi de bibliotecă necesită resurse, acestea sunt: personalul (bibliotecari, voluntari, colaboraori); colecții (fondul de carte, edițiile periodice, documente audio-vizuale, hărți); tehnologii (calculatoare, hardware, software); dotări (clădiri, mobilier, echipament).

Orice serviciu nou necesită investiții; banii nu se încadrează în categoria resurselor, ei sunt surse pentru resurse.

Un lucru foarte important în bucătăria serviciilor noi de bibliotecă îl ocupă partenerii și ingredientele parteneriatelor (ideea, conștientizarea, transmiterea și asimilarea informațiilor).

Novateca dă un suflu nou conținutului seminarelor pentru bibliotecari, generând responsabilitate, spirit de echipă, competență.

Novateca: Calarasi(iunie2013)

Untitled-3Untitled-6