poarta Primaria nou mwster popular hora vasile goncear

Biblioteca


Biblioteca Publică Teritorială Hoginești exprimă sincere și calde mulțumiri doamnei Angela Drăgănel, specialist principal, BNRM și familiei sale pentru valoroasă donație de carte, oferită cu multă generozitate din biblioteca personală. 110 exemplare de carte: literatură artistică, enciclopedii, dicționare, cărți cu povești, o gamă largă de cărți de dezvoltare personală, unele având o importanță deosebită pentru identitatea noastră culturală și națională. De menționat că, d-nă Angela este consăteanca noastră și mama Vera Drăgănel a activat ca bibliotecară la gimnaziul din sat. Am să mă opresc aici, lăsând libertate utilizatorilor să vină la bibliotecă și să se convingă singuri de cele spuse sau… să vadă ce avem bun și interesant de oferit. MULȚUMESC!!! din partea utilizatorilor bibliotecii.


Moș Crăciun, ca un magician, flutură bagheta magică pe deasupra lumii, păstrează și împarte tot ceea ce este mai blând și frumos. Ca în fiecare an la bibliotecă se desfășoară concursul pentru ,,Cea mai ingenioasă scrisoare pentru Moș Crăciun’’. Scrisori pentru Moșul, o mulțime de dorințe: cărți cu povești, enciclopedii , creioane și cărți de colorat, lega, jocuri de societate, mașini, păpuși, mingi de fotbal, căști, cosmetică, dulciuri. Astăzi în incinta Bibliotecii Publice Hoginești, împreună cu un grup de utilizatori am întălnit pe Moș Crăciun și Fulguța care în fiece an vine cu sacul plin cu daruri pentru cei mai fideli utilizatori ai bibliotecii. Utilizatorii au colindat, recitat poezii  pentru Moșul. Moș Crăciun-Administrația Publică, care ținem să le mulțumim din suflet, că ne este alături și ne susține la orice activitate organizată de bibliotecă.

E sărbătoare! Bucură-te de pace și lumină alaturi de cei dragi ție. Dăruiește din toată inima și deschide-ți sufletul pentru a primi dragoste și fericire. Lasă-ți sufletul să renască și trăiește fiecare zi ca pe un dar neprețuit. Fie ca sărbătorile de anul acesta să vă umple sufletul de bucurie, încredere, speranţă şi iubire. Să primiți cele mai dorite şi neaşteptate cadouri voi şi cei apropiaţi.

Sărbători fericite cu bucurii şi împliniri alături de cei dragi! Să vă găsească Sfintele sărbători cu masa bogată şi sufletul curat!


Biblioteca Publică Teritorială Hoginești exprimă sincere și calde mulțumiri domnului Mocanu Tudor și părinților, pentru valoroasa donație de carte, oferită cu multă generozitate pentru bibliotecă. Donația este făcută în numele bunicii sale Liudmila Frunză originară din satul Hoginești (a.n.1923), în număr 50 de cărți cu un conținut relevant, captivante, interesante. Suntem convinși că copii le vor citi cu placere! Ne bucurăm de orice carte, atunci când ajunge pe rafturile noastre și mai apoi în mâinile cititorilor.Vă dorim sănătate și răsplată generoasă pentru faptele bune!!!
După cum spuneam :,,Lucrurile frumoase se fac împreună’’.
ORICINE POATE SA EFECTUEZE O DONATIE DE CARTE -IN MOD DIRECT

De ce e bine ca cei mici să citească?

• Cititul antrenează creierul și favorizează dezvoltarea cognitivă.
• Îmbunătățește concentrarea și dezvoltă abilitatea de a se axa pe poveste.
• Lectura îi învață pe copii despre lumea din jurul lor.
• Îmbunătățește vocabularul și abilitățile lingvistice – cei mici învață noi cuvinte și absorb noi informații.
• Dezvoltă imaginația copiilor – își imaginează povestea și cum e să fii în pielea personajului.
• Îi ajută pe cei mici să dezvolte empatie – încep să își imagineze cum s-ar simți în această situație.
• Cititul poate fi distractiv – e o opțiune de a petrece timpul liber și de a umple timpul fără a se plictisi.
• Copiii care citesc au adesea rezultate mai bune la școală.
• Cititul le dezvoltă inteligenta emoțională.
• Lectura construiește independența – cititul îi face, de asemenea, independenți. Când citesc, învață mai multe, devin încrezători în sine și astfel nu simt nevoia sau necesitatea de a se baza pe alții – ceea ce favorizează stima de sine și iubirea de sine.

Clubul de Lectură ”Taraba poveștilor”

Pentru cei care iubesc lectura, discuțiile despre cărțile preferate și vor să-și facă noi prieteni personaje de poveste sau de viață, le oferim posibilitatea să se înscrie la clubul ”Magia poveștilor”. Vom fi împreună într-un spațiu relaxat, în care să citim, să dezbatem și să călătorim în lumea fascinantă a cărților bune dar și a personajelor preferate. De ce? Pentru că la biblioteca noastră vor putea învăța să iubească lecturile, să-și dezvolte gândirea, creativitatea, vocabularul și să învețe să-și exprime liber propriile trăiri și emoții.
Ce activități se fac la club:
• Cei mici vor citi, vor asculta și vor interpreta povesti, basme, legende, poezii și piese de teatru.
• Nu vor lipsi textele istorice și geografice, marile descoperiri și autorii lor, textele fantastice, proverbele, snoavele, imaginile, muzica.
• Vor participa la jocuri ce stimulează inteligența și încurajează exprimarea liberă.
• Vor fi puse în discuție lecturile personale.
• Se vor schimba impresii și se vor face recomandări.
Prin aceste activități, ne propunem…
• Să le insuflăm pasiunea de a citi, de a scrie.
• Să stimulam dezvoltarea gândirii și a vorbirii.
• Să încurajam creativitatea și libertatea de exprimare.

Dragi Hogineşteni ,,Cu speranţa că anul nou va fi mai bun decât bătrânul 2019, Va trimit o mie de urări de bine însoţite de îmbrăţişări şi Vă urăm un AN NOU FERICIT!”  

Ca în fiecare an biblioteca a anunţat concursul pentru,,Cea mai ingenioasă scrisoare către ,,Moşul”.Astăzi la bibliotecă împreuna cu Mosul am dat citire scrisorilor.Copiii au primit în dar carnete de notiţe,pixuri strălucitoare,creioane colorate,maşinuţe,boxe,cias,ciorapi,mănuşi,păpuşi,dicţionare chiar şi papuci cu blană.Toate visele se împlinesc.
Biblioteca mulţumeşte din suflet Administraţiei Publice care de fiecare dată este receptivă  şi susţine toate proiectele bibliotecii.
Lucrurile frumoase se fac numai împreuna!

Cu ajutorul bibliotecii persoana se dezvoltă, iar cu fiece carte citită, cu fiece informaţie culeasă  din diverse surse de informaţie, se  formează ca personalitate care poate aprecia valorile generale umane. Prin activităţile organizate tindem să atragem  beneficiarii la  bibliotecă pentru a savura placerea lecturii,comunicării, implicării în diverse activităţi.

24 decembrie,la biblioteca publică teritorială Hogineşti sa desfaşurat activitatea ,,La o cafea cu un poliţist”,în colaborare cu Inspectoratul Poliţiei Calaraşi ,colaboratori Veronica Jacota,Anatol Turuta şi Lena Roşca ,Asistenţa Socială d-na Minadora Mocanu.
Scopul :Promovarea activităţii poliţieneşti comunitare.
la activitate au participat 30 de persoane dintre care elevii cl.IX împreună cu profesoara d-na Şaptefraţi Svetlana,maturi din comună.  Activitate cu întrabări şi răspunsuri….


CELE MAI FRUMOASE SCRISORI CĂTRE MOȘ CRĂCIUN, PREMIATE DE BIBLIOTECA PUBLICA TERITORIALA HOGINESTI

A venit și noul an și sper că va fi pentru toți un an mai bun, mai prosper, plin de bucurii.

Au trecut sărbătorile cu pasi repezi si,odata cu ele,si cel mai frumos moment asteptat de copii,sosirea lui Mos Craciun.

Primul lucru pe care l-am facut în acest an la Biblioteca Publica Teritoriala a fost încheierea concursului de Crăciun. In cutia de scrisori am gasit 18 scrisori adresate lui Mos Craciun, Scrisorile voastre au fost foarte draguțe și interesante.

Autoritatile Publice au hotatit ca toate dorintele copiilor sa se implineasca.Copiii au primit in dar carti cu povesti,pixuri,creione colorate ,mingi colorate,masinute,manusi,fulare, casti,giozdan,chiar si incaltaminte calda de iarna,dulciuri.

Totodata nu numai copiii au primit cadouri dar,si biblioteca dispune de un proiector şi ecran, achiziţionat recent din banii alocaţi de primărie pentru a participa la Iniţiativa 1+1 Participind la proiect Novateca a donat inca un calculator,la moment in biblioteca sunt 5 cacalculatoare conectate la Internet gratis.

Pe parcursul anului 2017 biblioteca a oferit urmatoarele servicii:

1.SMB Video-teca pentru micuti ,,Nu m-ii frica de bau-bau’’ – 5 mamici cu micuti ascultă şi vizionează diferite filmulete interesante, desene animate conform vîrstei micuţilor. Mamele au participat la un training de dezvoltare a competenţelor IT

2.SMB ,,Sa invatam sa comunicam pe Internet’’

Impacul serviciului: 16 persoane si-au dezvoltat competente de utilizare a Internetului

3.SMB ,,Scoala Diabetului’’

Impactul serviciului: 19 persoane si-au imbogatit cunostintele cu informatii uitile in domeniu; constituirea parteneriatelor noi

4.SMB ,,Ora povestilor’’ – implementat in cadrul Campaniei de Promovare a Bibliotecii Publice ,,Ne vedem la biblioteca!” (etapa II) categoria Familie

Impacutul serviciului: Copii şi parinti multumiti de serviciile oferite, motivati sa participe in continuare la activitatile organizate de bibiloteca.

5.SMB,, Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin’’

Serviciu implimentat de la Biblioteca raionala M.Sadoveanu din Straseni.

Anul 2017 pentru Biblioteca Publica a fost unul de bun augur.Consideram ca am fost participanti activi,promatori,parteneri,sustinatori ai tuturor evenimentelor de importanta din comunitatea noastra.

O bibliotecă publică care are misiunea de a deschide ușile pentru mințile curioase.

 


 

 

Biblioteca Publica Hoginesti anunta concursul pentru :,,Cea mai ingenioasa scrisoare catre Mos Craciun’’ Toate visele se implinesc…

 


Misiune, viziune, obiective, servicii

 

Biblioteca Publică Hoginesti are misiunea de a dezvolta, organiza, conserva, comunica fondul de carte. Înstituția asigură accesul liber la colecțiile sale în scop de informare, educare, studiu, cultură.

Viziunea biblioteciiBiblioteca este instituția publică care deține resursele necesare fiecărui membru al comunității (indiferent de vârstă, sex, naționalitate, religie) pentru informare, cunoaștere, lectură, creativitate, dezvoltare.

 

Relațiile constructive cu publicul; parteneriatele cu instituțiile și organizațiile nonguvernamentale în implementarea proiectelor; servicii calitative pentru utilizatori, instruirea și activitatea locală; modernizarea Sălii Multimedia, dezvoltarea profesională – sunt obiectivele instituției publice.

 

Disponibilitatea colecțiilor în bibliotecă este asigurată, în temei, prin comunicarea documentelor în sălile de lectură, prin împrumutul la domiciliu. Sala de lectură oferă posibilitatea consultării dicționarelor, enciclopediilor, edițiilor periodice, desfășurării activităților culturale și educative; este loc de întâlnire în comunitate.

 

Fondul de literatură de referință actualizat include ediții ordonate conform clasificării zecimale universale (CZU): filosofie, religie, economie, politică, drept, medicină, artă, sport, lingvistică, literatură artistică, istorie, geografie etc.

 

În prezent bilioteca găzduiește cca 5084 volume de carte și servește anual peste 280 beneficiari.

Sala Multimedia (6 computere, 2 imprimante, copiator) oferă acces la Internet și alte resurse informaționale (baze de date, muzică, filme etc.); precum și instruirea utilizatorilor în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale. Anual, de serviciile Internet, beneficiază peste 1000 utilizatori.

 

Utilizarea bibliotecii: Biblioteca publică  Hoginesti oferă beneficiarilor săi următoareleservicii:

 

 • consultarea documentelor în sala de lectură, împrumut la domiciliu;
 • asistență informațională „În ajutor programei școlare” (pregătirea temelor pentru acasă);
 • servirea la domiciliu a persoanelor dezavantajate și a pensionarilor;
 • servicii la distanță (Skype, e-mail);
 • servicii comunitare;
 • servicii extramuros (grădiniță, liceu);
 • împrumut interbibliotecar;
 • acces la Internet;
 • acces la catalogul tradițional;
 • vizite colective (excursii) în bibliotecă;
 • manifestări prilejuite de marcarea evenimentelor culturale.

 

Difuzarea culturală

 

Activități culturale tematice și tradiționale organizate la sărbătorile naționale și internaționale; omagierea poeților, scriitorilor; (expoziții de carte, reviste și prezentări bibliografice; zile de informare; concursuri, ore literare, ore a poeziei, ore a poveștilor, ore de sănătate și ecologice; ateliere de creație, mese rotunde, medalioane literare, lecturi în grup, lecții de istorie etc.)

 

 • Festivalul Național al Cărții și Lecturii (FNCL);
 • Proiectul cultural local „Copiii dinHoginestiI citesc cărțile lui  Dumitru Matcovshi
 • Activitatea Clubului Femeilor

 


Serviciul ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si colului uterin’’

Biblioteca publica din s.Hoginesti,r.Calarasi

Argument: „Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate circa 1.000 de femei. 50 la sută dintre acestea se adresează la medic în stadii tardive de evoluție ale bolii. Doar 4 din 10 femei supraviețuiesc mai mult de cinci ani”.

Cel mai important punct in reducerea fatalitatilor associate cancerului mamar este rolul activ al femeilor in diagnosticul timpuriu al cancerului mamar si col uterin.Din acest motiv ,biblioteca publica Hoginesti s-a incadrat impreuna cu alte biblioteci pentru a replica SMB ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin”,care s-a desfasurat la biblioteca publica ,,M.Sadoveanu ”din Straseni.

Scopul serviciului:cresterea numarului femeilor din s.Hoginesti care depisteaza cancerul la san in stadia pricoce.

Obiective si activitati:

Obiective

Activitati/strategiile

Termeni de realizare

Responsabili

Produse de monitorizat
Obiectivul 1 1.1.Formarea echipei de dezvoltare si implementare a noului serviciu. Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica Lista echipei de proiect
1.2.Atelier de planificare pentru echipa de implimentare a serviciului nou. Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica Viziunea serviciului.

Planul de implimentare aprobat.

1.3.Investigarea necesitatilor bolnavilor de informare Chestionare si interviuri

Concluziile investigatiei.

Obiectivul2

2.1.Ceremonia de inaugurare a noului serviciu ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin’’

10.10.2017 Biblioteca Informatia plasata pe Facebook
2.2.Realizarea activitatilor

 • Ce este cancerul si care sunt factorii de risc
 • Stil de viata sanatos
 • Viata de familie si cancerul
30.11.2017

28.12.2017

Biblioteca
2.3.Monotorizarea calitatii de implimentare a serviciului Slusarenco Evdochia

Mocanu Minodora

Stoler Maria

Concluzii si decizii elaborate.

Informatia plasata pe Facebook

2.4.Dezvoltarea si aprobarea planului de durabilitate al serviciului Stoler Maria

Mocanu Minodora

Slusarenco Evdochia

Planul de durabilitate aprobat de catre factorii de decizii.
Obiectivul3 3.1.Colectarea si dezvoltarea materialelor pentru desiminarea succeselor obtinute in implimentarea noului serviciu de biblioteca Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica Poze,impresii ale bineficiarilor,sugestii,recomandari
3.2.Plasarea pe blogul bibliotecii si pe Facebook a informatiei referitoare la implimentarea noului serviciu. Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica Informatia plasata pe Facebook
3.3. Prezentarea informatiei despre noul serviciu de biblioteca la reuniunile profesionale ale bibliotecarului. Botnari Veronica-sef.Biblioteca Publica

Beneficiari: doamne si domnite cu virsta 13-18 ani

Parteneri:APL,OMF,Directia Asistenta Sociala si Protectie a Familiei

Resurse:

 • Umane:1 bibliotecar,1 asistenta medicala,1 lucrator social

 • Informationale:Recomandari pentru bolnavi,pliante

 • Fizice:Spatiu,mobilier,echipament electronic (aparat foto, videoproiector ,imprimanta)

Echipa de implimentare a noului serviciu de biblioteca:

1.Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica

2.Slusarenco Evdochia -asistent medical

3.Mocanu Minodora –asistent social

Flash mob-promovarea serviciului

Cancerul poate fi prevenit!