Biblioteca
Biblioteca Publică Teritorială Hoginești exprimă sincere și calde mulțumiri doamnei Angela Drăgănel, specialist principal, BNRM și familiei sale pentru valoroasă donație de carte, oferită cu multă generozitate din biblioteca personală. 110 exemplare de carte: literatură artistică, enciclopedii, dicționare, cărți cu povești, o gamă largă de cărți de dezvoltare personală, unele având o importanță deosebită pentru identitatea noastră culturală și națională. De menționat că, d-nă Angela este consăteanca noastră și mama Vera Drăgănel a activat ca bibliotecară la gimnaziul din sat. Am să mă opresc aici, lăsând libertate utilizatorilor să vină la bibliotecă și să se convingă singuri de cele spuse sau… să vadă ce avem bun și interesant de oferit. MULȚUMESC!!! din partea utilizatorilor bibliotecii.
Moș Crăciun, ca un magician, flutură bagheta magică pe deasupra lumii, păstrează și împarte tot ceea ce este mai blând și frumos. Ca în fiecare an la bibliotecă se desfășoară concursul pentru ,,Cea mai ingenioasă scrisoare pentru Moș Crăciun’’. Scrisori pentru Moșul, o mulțime de dorințe: cărți cu povești, enciclopedii , creioane și cărți de colorat, lega, jocuri de societate, mașini, păpuși, mingi de fotbal, căști, cosmetică, dulciuri. Astăzi în incinta Bibliotecii Publice Hoginești, împreună cu un grup de utilizatori am întălnit pe Moș Crăciun și Fulguța care în fiece an vine cu sacul plin cu daruri pentru cei mai fideli utilizatori ai bibliotecii. Utilizatorii au colindat, recitat poezii pentru Moșul. Moș Crăciun-Administrația Publică, care ținem să le mulțumim din suflet, că ne este alături și ne susține la orice activitate organizată de bibliotecă.
E sărbătoare! Bucură-te de pace și lumină alaturi de cei dragi ție. Dăruiește din toată inima și deschide-ți sufletul pentru a primi dragoste și fericire. Lasă-ți sufletul să renască și trăiește fiecare zi ca pe un dar neprețuit. Fie ca sărbătorile de anul acesta să vă umple sufletul de bucurie, încredere, speranţă şi iubire. Să primiți cele mai dorite şi neaşteptate cadouri voi şi cei apropiaţi.
Sărbători fericite cu bucurii şi împliniri alături de cei dragi! Să vă găsească Sfintele sărbători cu masa bogată şi sufletul curat!
De ce e bine ca cei mici să citească?
Clubul de Lectură ”Taraba poveștilor”
Dragi Hogineşteni ,,Cu speranţa că anul nou va fi mai bun decât bătrânul 2019, Va trimit o mie de urări de bine însoţite de îmbrăţişări şi Vă urăm un AN NOU FERICIT!”
Cu ajutorul bibliotecii persoana se dezvoltă, iar cu fiece carte citită, cu fiece informaţie culeasă din diverse surse de informaţie, se formează ca personalitate care poate aprecia valorile generale umane. Prin activităţile organizate tindem să atragem beneficiarii la bibliotecă pentru a savura placerea lecturii,comunicării, implicării în diverse activităţi.
24 decembrie,la biblioteca publică teritorială Hogineşti sa desfaşurat activitatea ,,La o cafea cu un poliţist”,în colaborare cu Inspectoratul Poliţiei Calaraşi ,colaboratori Veronica Jacota,Anatol Turuta şi Lena Roşca ,Asistenţa Socială d-na Minadora Mocanu.
Scopul :Promovarea activităţii poliţieneşti comunitare.
la activitate au participat 30 de persoane dintre care elevii cl.IX împreună cu profesoara d-na Şaptefraţi Svetlana,maturi din comună. Activitate cu întrabări şi răspunsuri….
CELE MAI FRUMOASE SCRISORI CĂTRE MOȘ CRĂCIUN, PREMIATE DE BIBLIOTECA PUBLICA TERITORIALA HOGINESTI
A venit și noul an și sper că va fi pentru toți un an mai bun, mai prosper, plin de bucurii.
Au trecut sărbătorile cu pasi repezi si,odata cu ele,si cel mai frumos moment asteptat de copii,sosirea lui Mos Craciun.
Primul lucru pe care l-am facut în acest an la Biblioteca Publica Teritoriala a fost încheierea concursului de Crăciun. In cutia de scrisori am gasit 18 scrisori adresate lui Mos Craciun, Scrisorile voastre au fost foarte draguțe și interesante.
Autoritatile Publice au hotatit ca toate dorintele copiilor sa se implineasca.Copiii au primit in dar carti cu povesti,pixuri,creione colorate ,mingi colorate,masinute,manusi,fulare, casti,giozdan,chiar si incaltaminte calda de iarna,dulciuri.
Totodata nu numai copiii au primit cadouri dar,si biblioteca dispune de un proiector şi ecran, achiziţionat recent din banii alocaţi de primărie pentru a participa la Iniţiativa 1+1 Participind la proiect Novateca a donat inca un calculator,la moment in biblioteca sunt 5 cacalculatoare conectate la Internet gratis.
Pe parcursul anului 2017 biblioteca a oferit urmatoarele servicii:
1.SMB Video-teca pentru micuti ,,Nu m-ii frica de bau-bau’’ – 5 mamici cu micuti ascultă şi vizionează diferite filmulete interesante, desene animate conform vîrstei micuţilor. Mamele au participat la un training de dezvoltare a competenţelor IT
2.SMB ,,Sa invatam sa comunicam pe Internet’’
Impacul serviciului: 16 persoane si-au dezvoltat competente de utilizare a Internetului
3.SMB ,,Scoala Diabetului’’
Impactul serviciului: 19 persoane si-au imbogatit cunostintele cu informatii uitile in domeniu; constituirea parteneriatelor noi
4.SMB ,,Ora povestilor’’ – implementat in cadrul Campaniei de Promovare a Bibliotecii Publice ,,Ne vedem la biblioteca!” (etapa II) categoria Familie
Impacutul serviciului: Copii şi parinti multumiti de serviciile oferite, motivati sa participe in continuare la activitatile organizate de bibiloteca.
5.SMB,, Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin’’
Serviciu implimentat de la Biblioteca raionala M.Sadoveanu din Straseni.
Anul 2017 pentru Biblioteca Publica a fost unul de bun augur.Consideram ca am fost participanti activi,promatori,parteneri,sustinatori ai tuturor evenimentelor de importanta din comunitatea noastra.
O bibliotecă publică care are misiunea de a deschide ușile pentru mințile curioase.
Biblioteca Publica Hoginesti anunta concursul pentru :,,Cea mai ingenioasa scrisoare catre Mos Craciun’’ Toate visele se implinesc…
Misiune, viziune, obiective, servicii
Biblioteca Publică Hoginesti are misiunea de a dezvolta, organiza, conserva, comunica fondul de carte. Înstituția asigură accesul liber la colecțiile sale în scop de informare, educare, studiu, cultură.
Viziunea bibliotecii: Biblioteca este instituția publică care deține resursele necesare fiecărui membru al comunității (indiferent de vârstă, sex, naționalitate, religie) pentru informare, cunoaștere, lectură, creativitate, dezvoltare.
Relațiile constructive cu publicul; parteneriatele cu instituțiile și organizațiile nonguvernamentale în implementarea proiectelor; servicii calitative pentru utilizatori, instruirea și activitatea locală; modernizarea Sălii Multimedia, dezvoltarea profesională – sunt obiectivele instituției publice.
Disponibilitatea colecțiilor în bibliotecă este asigurată, în temei, prin comunicarea documentelor în sălile de lectură, prin împrumutul la domiciliu. Sala de lectură oferă posibilitatea consultării dicționarelor, enciclopediilor, edițiilor periodice, desfășurării activităților culturale și educative; este loc de întâlnire în comunitate.
Fondul de literatură de referință actualizat include ediții ordonate conform clasificării zecimale universale (CZU): filosofie, religie, economie, politică, drept, medicină, artă, sport, lingvistică, literatură artistică, istorie, geografie etc.
În prezent bilioteca găzduiește cca 5084 volume de carte și servește anual peste 280 beneficiari.
Sala Multimedia (6 computere, 2 imprimante, copiator) oferă acces la Internet și alte resurse informaționale (baze de date, muzică, filme etc.); precum și instruirea utilizatorilor în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale. Anual, de serviciile Internet, beneficiază peste 1000 utilizatori.
Utilizarea bibliotecii: Biblioteca publică Hoginesti oferă beneficiarilor săi următoareleservicii:
- consultarea documentelor în sala de lectură, împrumut la domiciliu;
- asistență informațională „În ajutor programei școlare” (pregătirea temelor pentru acasă);
- servirea la domiciliu a persoanelor dezavantajate și a pensionarilor;
- servicii la distanță (Skype, e-mail);
- servicii comunitare;
- servicii extramuros (grădiniță, liceu);
- împrumut interbibliotecar;
- acces la Internet;
- acces la catalogul tradițional;
- vizite colective (excursii) în bibliotecă;
- manifestări prilejuite de marcarea evenimentelor culturale.
Difuzarea culturală
Activități culturale tematice și tradiționale organizate la sărbătorile naționale și internaționale; omagierea poeților, scriitorilor; (expoziții de carte, reviste și prezentări bibliografice; zile de informare; concursuri, ore literare, ore a poeziei, ore a poveștilor, ore de sănătate și ecologice; ateliere de creație, mese rotunde, medalioane literare, lecturi în grup, lecții de istorie etc.)
- Festivalul Național al Cărții și Lecturii (FNCL);
- Proiectul cultural local „Copiii dinHoginestiI citesc cărțile lui Dumitru Matcovshi
- Activitatea Clubului Femeilor
Serviciul ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si colului uterin’’
Biblioteca publica din s.Hoginesti,r.Calarasi
Argument: „Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate circa 1.000 de femei. 50 la sută dintre acestea se adresează la medic în stadii tardive de evoluție ale bolii. Doar 4 din 10 femei supraviețuiesc mai mult de cinci ani”.
Cel mai important punct in reducerea fatalitatilor associate cancerului mamar este rolul activ al femeilor in diagnosticul timpuriu al cancerului mamar si col uterin.Din acest motiv ,biblioteca publica Hoginesti s-a incadrat impreuna cu alte biblioteci pentru a replica SMB ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin”,care s-a desfasurat la biblioteca publica ,,M.Sadoveanu ”din Straseni.
Scopul serviciului:cresterea numarului femeilor din s.Hoginesti care depisteaza cancerul la san in stadia pricoce.
Obiective si activitati:
Obiective |
Activitati/strategiile |
Termeni de realizare |
Responsabili |
Produse de monitorizat |
Obiectivul 1 | 1.1.Formarea echipei de dezvoltare si implementare a noului serviciu. | Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica | Lista echipei de proiect | |
1.2.Atelier de planificare pentru echipa de implimentare a serviciului nou. | Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica | Viziunea serviciului.
Planul de implimentare aprobat. |
||
1.3.Investigarea necesitatilor bolnavilor de informare | Chestionare si interviuri
Concluziile investigatiei. |
|||
Obiectivul2 |
2.1.Ceremonia de inaugurare a noului serviciu ,,Impreuna luptam impotriva cancerului la san si col uterin’’ |
10.10.2017 | Biblioteca | Informatia plasata pe Facebook |
2.2.Realizarea activitatilor
|
30.11.2017
28.12.2017 |
Biblioteca | ||
2.3.Monotorizarea calitatii de implimentare a serviciului | Slusarenco Evdochia
Mocanu Minodora Stoler Maria |
Concluzii si decizii elaborate.
Informatia plasata pe Facebook |
||
2.4.Dezvoltarea si aprobarea planului de durabilitate al serviciului | Stoler Maria
Mocanu Minodora Slusarenco Evdochia |
Planul de durabilitate aprobat de catre factorii de decizii. | ||
Obiectivul3 | 3.1.Colectarea si dezvoltarea materialelor pentru desiminarea succeselor obtinute in implimentarea noului serviciu de biblioteca | Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica | Poze,impresii ale bineficiarilor,sugestii,recomandari | |
3.2.Plasarea pe blogul bibliotecii si pe Facebook a informatiei referitoare la implimentarea noului serviciu. | Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica | Informatia plasata pe Facebook | ||
3.3. Prezentarea informatiei despre noul serviciu de biblioteca la reuniunile profesionale ale bibliotecarului. | Botnari Veronica-sef.Biblioteca Publica |
Beneficiari: doamne si domnite cu virsta 13-18 ani
Parteneri:APL,OMF,Directia Asistenta Sociala si Protectie a Familiei
Resurse:
-
Umane:1 bibliotecar,1 asistenta medicala,1 lucrator social
-
Informationale:Recomandari pentru bolnavi,pliante
-
Fizice:Spatiu,mobilier,echipament electronic (aparat foto, videoproiector ,imprimanta)
Echipa de implimentare a noului serviciu de biblioteca:
1.Botnari Veronica-sef.Biblioteca publica
2.Slusarenco Evdochia -asistent medical
3.Mocanu Minodora –asistent social
Flash mob-promovarea serviciului